Dionaea | One&Only Gorilla’s Nest - Dionaea One&Only Gorilla’s Nest - Dionaea

One&Only Gorilla’s Nest

U podnožju lanca vulkana Virunga, umotan u mirisnu šumu eukaliptusa nalazi se luksuzni smještaj za promatrače rijetkih gorila.

One&Only Gorilla’s Nest

Područje One&Only Gorilla’s Nest smješteno je na obroncima vulkana Virunga u Kinigiju u Republici Ruandi. Područje obuhvata je nepravilnog oblika, površine nešto veće od 500.000 m2, a prethodna namjena golf igrališta ostavila je tragove u odnosu zelenih proplanaka i mladih eukaliptusovih šuma.

To područje, budući da se nalazi blizu Ekvatora, karakterizira ugodna tropsko-planinska klima koja uvjetuje šarolikost i bogatstvo vegetacije. Kako bismo se pobliže upoznali sa zahtjevima i duhom mjesta, tzv. genius loci, otputovali smo istražiti samu lokaciju i njeno šire područje.

 • Investitor

  Investment Corporation of Dubai (ICD)

 • Lokacija

  Kinigi, Ruanda, Afrika

 • Trajanje projekta

  2016. - 2018.

 • Obuhvat

  500.000 m² (50 hektara!)

 • Info

  Idejni i izvedbeni projekt krajobrazne arhitekture ekskluzivnog turističkog resorta. Izvedbu je radila lokalna tvrtka

 • Web

  Web

Projektni zadatak obuhvatio je više zona uređenja. Na ulaznoj zoni bilo je potrebno oblikovati reprezentativni ulazni kružni tok s vodenim elementom te tzv. „bomu“. U kontekstu spomenutog genius loci, odnosno osobitosti prostora i duha pojedinog mjesta, boma je kružna forma gdje su se odvijale manifestacije posvećene gorilama.

U šumi mladog eukaliptusa, projektirali smo pustolovni park na različitim visinama, koji se oslanja na visoka stabla eukaliptusa. Glavni restoran smješten je na proplanku s kojeg se pružaju vizure na dio resorta, okružen cvjetnjakom te začinskim vrtom i povrtnjakom.

Uz različite tipove vila, od objekata postoji još i bazen i spa, gdje smo osim uređenja vanjske zone, projektirali i unutarnji atrij spa zone. Napokon je „tropska“ ideja atrija u potpunosti zaživjela u svojoj autohtonosti.

Idejni koncept

Izdvojeni projekti