Projektiranje i izvedba - Uređenje vrta, parka ili turističkog kompleksa

Projektiramo i izvodimo rezidencijalne, turističke i poslovne vrtove i parkove.

Projektiranje

Imamo veliko iskustvo u projektiranju okoliša hotela većih turističkih kompleksa, što nam je i glavna djelatnost. Projektiramo i privatne objekte većih i manjih površina - vrtove obiteljskih kuća, atrije i krovne vrtove.

Od neuređenog imanja veličine nekoliko hektara projektirat ćemo zanimljiv park, ali s istim žarom projektirat ćemo i prostor od svega nekoliko desetaka četvornih metara. Uz poman odabir biljnih vrsta i parkovnih elemenata, svaki prostor pretvaramo u ugodan i atraktivan ambijent.

Pogledaj više fotografija

Što sadrži projekt krajobrazne arhitekture?

Krajobrazni projekt odvija se u više faza i prilagođavamo ga specifičnim zahtjevima klijenta, samog objekta i njegove namjene te podneblju i mikroklimatskim uvjetima. Konačno rješenje treba zadovoljiti sve estetske i funkcionalne zahtjeve.

Prije „olovke i papira“ izlazimo na teren kako bismo prikupili ulazne podatke za projektiranje. Projekt razvijamo od početne skice, konceptualnog rješenja sve do idejnog, glavnog i izvedbenog projekta. Kroz cijeli proces komunikacija s klijentom je dvosmjerna.

Što je idejni, a što izvedbeni projekt?

IDEJNI PROJEKT razvijamo na temelju koncepta ili skice. Njime definiramo raspored, položaj i odabir biljnog materijala i vrtno-tehničkih elemenata poput staza, boravišnih prostora, stepenica, vodenih elemenata... Projekt radimo na osnovi snimke terena i želja klijenta, koje prilagođavamo stvarnim prostornim mogućnostima, kao i raspoloživom budžetu. Prije samog projektiranja ocjenjujemo kvalitetu postojećeg biljnog fonda. Važno nam je očuvanje postojećih prirodnih i povijesnih vrijednosti koje uklapamo u novo krajobrazno uređenje.

Po prihvaćanju idejnog projekta izrađujemo GLAVNI I IZVEDBENI PROJEKT s detaljima svih vrtno-tehničkih elemenata, planom sadnje s točno definiranim biljnim vrstama, rješenjima završne obrade površina, shemama opločenja, tehničkim detaljima specifičnih parkovnih elemenata, potrebnim opisima i detaljnim troškovnikom. U sklopu izrade projekta krajobraznog uređenja izrađujemo i projekt sustava automatskog navodnjavanja.

Izvedba

Realizacija projekta krajobraznog uređenja počinje pripremom terena, grubim zemljanim radovima i finim planiranjem terena. Zatim slijedi izvedba sustava navodnjavanja i vrtno-tehničkih elemenata te sadnja biljaka i postava gotovog travnog tepiha ili sjetva travnjaka.

Kao poseban izazov prihvaćamo modeliranje i uređenje zahtjevnih, devastiranih i strmih terena, koje uz poman pristup projektu i izvedbi pretvaramo u atraktivne prostore za ugodan za boravak.

Tvrtka DIONAEA-VRTOVI ima dozvolu za rad na objektima pod povijesnom i kulturnom zaštitom.

Osobni odabir biljaka

Za svaki projekt prema potrebi obilazimo rasadnike diljem Europe (Italija, Njemačka, Nizozemska, Belgija, Hrvatska) i ciljano odabiremo najkvalitetnije biljke za pojedini projekt. Organiziramo prijevoz biljaka, skladištenje i održavanje do same sadnje. Imamo ekskluzivnu suradnju s rasadnicima u proizvodnji i pripremi biljaka.

*Na sve posađene biljke dajemo garanciju u trajanju od godinu dana.

Krovni vrtovi

Krovni vrtovi u bliskoj prošlosti bili su trend, a danas možemo reći da postaju sve više prisutni u projektiranju objekata. Krovni vrt, za koji se koriste i nazivi zeleni ili ozelenjeni krov, ima izraženu ekološku komponentu te estetsku i funkcionalnu vrijednost korisnicima.

Vrt kakav smo navikli imati na terenu možemo imati i na krovu, ali je izvedba krovnih vrtova složenija. S obzirom na mogućnosti i želje mogu biti intenzivni i ekstenzivni.

Što su intenzivni, a što ekstenzivni krovni vrtovi?

INTENZIVNI krovni vrtovi u potpunosti su preseljeni segmenti vrta na krov, no njihova je izvedba nešto zahtjevnija. Projektirani su kao prostor za boravak i odmor sa svim vrtnim elementima – drvećem, grmljem, travnjakom, vodenim elementima, stazama, sustavom za navodnjavanje itd.

S obzirom na to da se ne formiraju na prirodnom tlu, potrebno je stvoriti uvjete za normalan rast biljaka. Već pri građevinskom projektu objekta potrebno je znati kakav krovni vrt želimo, kako bi se osigurala nosivost za željenu debljinu supstrata, a građevinski omogućila njegova izvedivost.

Pogledaj više fotografija

EKSTENZIVNI krovni vrtovi traže minimalno održavanje, a ipak pružaju ugodu vrta. Obično se izvode na nedostupnim mjestima ili mjestima koja želimo da su “zelena” i vizualno ugodna, ali ih ne koristimo aktivno. Zbog ograničene debljine supstrata od 8 do 12 (15) cm, izbor biljaka koje možemo saditi je sužen. Uglavnom se koriste neke od brojnih vrsta sukulenata (najčešće sedumi), livadne trave i manje zahtjevne trajnice.

Dodatnu vrijednost krovnim vrtovima dajemo ugradnjom pomno projektiranih zanimljivih instalacija i formiranjem ploha od kamenog agregata (šljunka ili oblutaka).

Pogledaj više fotografija

Parkovni elementi

Parkovni elementi daju vrtu posebnu vrijednost i karakter te im pristupamo s izrazitom pozornošću već u procesu projektiranja. U galeriji ispod možete pogledati neke od naših realiziranih elemenata poput biojezera s mostom od cortena, pleksiglas ribica na krovnom vrtu, fontana, sjenica, vrtnih staza, dizajniranih opločenja, skulptura...

*Parkovne elemente ne izrađujemo zasebno, nego isključivo u sklopu cjelovitog uređenja vrta.

Pogledaj više fotografija

Izdvojeni projekti