Vila Pi - Dionaea

Vila Pi

U čarobnom vrtu veličine parka, u srcu Slavonije, utjelovljena su četiri osnovna elementa života: zemlja, voda, vatra i zrak.

Vila Pi

Na pravokutnoj parceli privatnog posjeda u Čepinu pored Osijeka površine 4,5 ha niknuo je vrhunski arhitektonski i krajobrazni projekt.

Osmišljavanjem točaka interesa, i njihovim odjeljivanjem brdašcima, krajobrazno rješenje dijeli prostor na šetnice, kontemplativne prostore za odmor u sjeni ili na suncu uz vodene elemente, pri tome nudeći vizure iznenađenja u vidu gredice vječno zelenih cvjetova ili labirinta zapletenog među vrbama u visokoj travi.

Vodeni elementi parka ne samo da su raznoliki, već predstavljaju vrijednost za sebe, bilo da se radi o fontani u eliptičnom vanjskom boravku ili bio jezeru za plivanje u kojem se zrcali rezidencija u njegovoj neposrednoj blizini. Bio-filteri za vodu, sakriveni obalnim biljem, u funkciji su pročišćavanja dijela za plivanje. Vodozaštitna zona uvjetovala je izvedbu jezera bez kemijskoga tretiranja.

 • Investitor

  Privatni

 • Lokacija

  Osijek, Hrvatska

 • Trajanje izvedbe

  IX 2013. – VI 2014.

 • Obuhvat

  40.000 m²

 • Info

  Krajobrazni projekt i izvedba radova

U oblikovanju se podjednako pazilo na usklađenje s arhitektonskim rješenjem objekta i zatečenim biljnim materijalom, kao i na raznolike interese korisnika i ekonomičnost rješenja.

Prizemni dijelovi ravnih krovova objekta, ukupno 4 segmenta, izvedeni su kao ekstenzivni krovni vrtovi.

S obzirom na ekološki senzibilitet korisnika, postojeći je bio-povrtnjak upotpunjen Hotelom za insekte.

Vila Pi prije/poslije

Vila Pi prije/poslije

Izdvojeni projekti