Vila Rijeka - Dionaea

Vila Rijeka

Kuća na stijeni iznad mora. Pozicija gotovo nezamisliva i za samu kuću, postala je topli dom pod zelenom oazom na krovnom vrtu.

Vila Rijeka

Kuća iznad mora u koju obitelj ulazi ili ”s mora” ili s krova, na terenu gotovo nemogućem za gradnju, u suglasju arhitektonskog sna i minimalističkog zahvata  krajobraznih arhitekata, sjedinila se s terenom na poseban način.

Pogled ”na vrt” s prozora spavaće sobe, pogled je na more, ali ipak, i ova kuća-stijena ima svoju zelenu oazu koja se smjestila na krovu kuće, u spoju s uskim prirodnim terenom.

 • Investitor

  Privatni

 • Lokacija

  Rijeka, Hrvatska

 • Trajanje

  XII 2006. – III 2007.

 • Obuhvat

  820 m²

 • Info

  Projekt krovnoga vrta

Šljunčani pokrov ravnog krova, oplemenjen je otocima lavande, koji čine kontrapunkt pogledu na otoke u daljini. Jasni oblici, minimalističko oblikovanje vodenog elementa, paluba od tikovine i staklena prizma ulaza upotpunjuju cjelinu vrta, koji ujedinjuje funkciju glavnog ulaza u kuću, mjesta za kontemplaciju i uživanje u pogledu na plavetnilo mora i obližnjih otoka.

Rub krova izvorno građevinski riješen teškim betonskim žardinjerama, oplemenjen je gusto proraslom penjačicom jasmina, opojnog mirisa i delikatnog cvijeta. Obrasle žardinjere su tako potpuno nestale iz vidokruga u teksturi zelenila, a zeleni rub terase postao je nježni okvir stalno promjenjive slike mora.

Minimalistički odabir biljaka na ovoj lokaciji uvjetovan je blizinom mora, salinitetom i izloženošću vjetru.

Vila Rijeka prije/poslije

Vila Rijeka prije/poslije

Izdvojeni projekti