Što je krajobrazna arhitektura? - Dionaea

Što je krajobrazna arhitektura?

''Krajobrazna arhitektura je uređenje vrta'' najčešći je, ali ne i potpuno točan odgovor. ''Krajobrazna arhitektura je hortikultura'' još je jedan čest i još manje točan odgovor. No, krenimo redom.

Uređenje vrta i hortikultura

Slika iznad: Central Park u New Yorku kao jedan od najpoznatijih primjera krajobrazne arhitekture (foto: Unsplash)

Uređenje vrta tek je mali dio onoga što obuhvaća krajobrazna arhitektura kroz široko osmišljavanje suživota izgrađenog i prirodnog prostora. Krajobrazna arhitektura bavi se planiranjem i dizajnom okoliša, upravljanjem okolišem i njegovim održavanjem na način koji podrazumijeva njegovo prirodno očuvanje, a set vještina koje posjeduju krajobrazni arhitekti vrlo je kompleksan.

Hortikultura se pak bavi uzgojem ukrasnih i jestivih biljaka, te stabala i sjemenja. Ona je svakako potrebna za krajobraznu arhitekturu, ali nikako nije njen sinonim.

Zrinjevac u Zagrebu, dio Lenuzzijeve ili Zelene potkove (foto Flickr):

Krajobrazna arhitektura od okoliša stvara ambijent

Svako razvijeno društvo krajobraznu arhitekturu ističe kao temelj izgradnje jer kroz pažljivo planiranje krajobrazna arhitektura stvara ugodu življenja u urbanoj sredini, ali i dodatnu vrijednost u prirodnom okruženju.

Naša definicija krajobrazne arhitekture skraćena je u krilatici ''Gdje okoliš postaje ambijent''. Svaki okoliš možemo promatrati kao svojevrsni vrt, a kao što projektiranje i uređenje vrta stvara ambijent za njegovog vlasnika, obitelj i prijatelje, tako planiranje, dizajniranje i uređenje javnih parkova, trgova, aleja, studentskih ili poslovnih kampusa, turističkih kompleksa, škola, vrtića i sličnih prostora, izravno utječe na kvalitetu svakodnevnog života čitavog društva.

Primjeri svjetskih djela krajobrazne arhitekture:

Pogledaj više fotografija

Krajobrazna arhitektura u svijetu i Hrvatskoj

Iako pod različitim nazivima kao praksa postoji još od antičkih vremena, pojam krajobrazna arhitektura nastao je 1828. g. u teoriji umjetnosti, a tek 1863. g. se prvi puta spominje krajobrazni arhitekt kao profesija. Regulirana je kroz brojne nacionalne i međunarodne institucije i organizacije, a krajobraznim arhitektom postaje se nakon završetka odgovarajućeg studijskog programa.

U Hrvatskoj to je danas petogodišnji Studij krajobrazne arhitekture na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje su temelji za njega postavljeni još 1930-ih . Krajobrazni arhitekti su i članovi Hrvatske komore arhitekata.

Izbor naših projekata:

Pogledaj više fotografija

Profesija koja utječe na društvo

''Mnogo je krajobraznih arhitekata iz prošlosti, sadašnjosti (i budućnosti) koji su dizajnirali vječne krajolike koji će izdržati test vremena u narednim desetljećima, a koji stvaraju smirenost, radost i nadahnuće za tolike. Kao profesija trebaju biti ponosni jer je malo zanimanja koja mogu tvrditi da stvaraju mjesta koja imaju takav utjecaj i toliko koriste mnogim ljudima.''
Damian Holmes, osnivač i urednik WLA-a https://worldlandscapearchitect.com/.

Ostale novosti