Ideje za uređenje vrta - Dionaea

Ideje za uređenje vrta

Osmišljavanje i uređenje vrta nije nimalo jednostavan zadatak. Učinite li to dobro, vaš vrt će vam godinama pružati zadovoljstvo pri svakom pogledu. No, učinite li to loše, vaš vrt bi mogao postati izvor brojnih frustracija. Stoga je prvi korak pri skupljanju ideja za uređenju vrta dobro promisliti što se uređenjem želi postići, bez obzira upuštate li se sami u tu pustolovinu ili planirate pozvati krajobraznog arhitekta

Uređenje vrta

Odlučite li se za ovo drugo, prva stvar koju ćemo vas pitati je: ''Kako Vi zamišljate svoj vrt?'' Vaš odgovor će nam pružiti prijeko potrebne informacije kako bismo projektirali vrt po vašoj mjeri, prilagođen vašim željama, potrebama i stilu života. U redu je ako nemate viziju svakog detalja i ne znate odmah što biste nam odgovorili – to je ionako naš posao, a imamo i dovoljno drugih pitanja da zajednički dođemo do vrta koji ćete obožavati.

Ideje za vrt kakav vrt želite

Primjerice, ako većinu tjedna provodite na poslu i izvan kuće obavljajući brojne obaveze, a namjeravate sami voditi brigu o vrtu, za vas je idealno uređenje vrta jednostavnijeg tipa s manjim brojem biljnih vrsta koje su ujedno i lake za održavanje.

No, ako kod kuće provodite puno vremena ili namjeravate brigu o vrtu prepustiti stručnoj osobi, za vas bi bio prikladan i kompleksniji tip vrta s puno raznovrsnih biljaka koje su i zahtjevnije za održavanje.

Ideje za vrt po vašoj mjeri

Uređenje vrta ovisi i o tome jeste li više monokromatski, minimalistički tip ili volite bezbroj boja i šarenilo. Možda želite vrt u kojem će sve cvatuće biljke cvjetati u istoj (vašoj omiljenoj) boji?

Ako volite meditirati, možda je za vas vrt prepun ukrasnih trava koje će se lagano njihati na povjetarcu i stvarati zen ugođaj.

Ako baš i ne volite kositi možda biste mogli razmisliti o livadnom travnjaku umjesto klasičnog – kosilicu ćete morati uključiti samo dva-tri puta godišnje, a ostatak vremena vaš će travnjak biti prepun divljeg, livadnog cvijeća, leptira, bumbara i pčela. Možete im izgraditi i hotel za kukce.

Vaši mališani mogli bi uživati u igri lovice kroz labirint trava i breza. A ako ste umjetnički tip, možda bi vam odgovarao vrt s kompozicijama biljnih gredica neuobičajenih oblika.

Naravno, uvijek se možete poigrati i raznim drugim elementima pa dobiti pravi skulpturalni vrt s cvijećem koje nikad ne vene, svjetlećim kuglama za večernji ugođaj ili pločama u travnjaku za jednu malo drugačiju igru školice koja kao da je nastala u Alisinoj zemlji čuda.

U svakom slučaju, krajobrazna arhitektura prepuna je ideja za uređenje vrta po vašoj mjeri, a mogućnosti je bezbroj, ovisno o vašim željama, sklonostima, potrebama i vremenu koje želite uložiti u njega.

Ostale novosti