Projekt One&Only Gorilla’s Nest - Dionaea

Projekt One&Only Gorilla’s Nest

Za izradu Projekt One&Only Gorilla’s Nest angažirao nas je investitor ICD Dubai, jedna od najvećih investicijskih kuća u svijetu. Bili smo u Ruandi nekoliko dana i proučavali domaću vegetaciju. Pri projektiranju krajobraza treba paziti na to koje će se biljke tamo održati.

Od zapuštenog terena do luksuznog resorta

Resort smo upotpunili biljkama koje kod nas uspijevaju kao sobne biljke - fikusima, strelicijama, bambusima, eukaliptusima, anturijima, kanama, filodendronima...

Područje Gorilla's Nest Lodge smješteno je na obroncima vulkana Virunga u Kinigiju u Republici Ruandi. Područje obuhvata je nepravilnog oblika (790x650m) i bivša namjena golf igrališta ostavila je tragove u odnosu zelenih proplanaka i mladih eukaliptusovih šuma.

To područje, s obzirom da se nalazi blizu ekvatora, karakterizira ugodna tropsko - planinska klima. Nadalje klima uvjetuje šarolikost i bogatstvo vegetacije i različitih biljnih vrsta.

Projektirano je više zona različite namjene. Na ulaznoj zoni bilo je potrebno oblikovati reprezentativni ulazni kružni tok s vodenim elementom te tzv. „bomu“.

Boma za manifestacije gorilama

Boma je kružna forma gdje su se zbivale manifestacije posvećene gorilama. Najveće gorile koje su na popisu ugroženih vrsta još se jedino nalaze na tom dijelu Ruande te u blizini, preko granice, u Republici Kongo. Gorile žive ispod jednog vulkana. Prijeti im izumiranje jer tamo živi svega 15 porodica gorila. Neke se mogu vidjeti, drugima se ne smije pristupiti. Problem su i – krivolovci na gorile.

U šumi mladog eukaliptusa projektirali smo adventure park na različitim visinama, koji se oslanja da visoka stabla eukaliptusa.

Glavni restoran smješten je na proplanku s kojeg se pružaju vizure na dio resorta, okružen ružičnjakom od više vrsta starih vrsta ruža te začinskim vrtom i povrtnjakom.

Uz različite tipove vila, od objekata postoji još i bazen i spa, gdje smo osim uređenja vanjske zone, projektirali i unutarnji atrij spa zone.

Dio projektnog zadataka je bio tipološki oblikovati rotore na cestama unutar resorta te razraditi različite tipove ograda kao gradirane tampon zone.

Ostale novosti