HOTEL ZA KUKCE
Materijal iz prirode, ostavljen prirodi, kao novo stanište kukcima i sitnim životinjicama.

Donaea vrtovi
Hotel za kukce Hotel za kukce Hotel za kukce

Gradnja “nebodera” ili zajedničkog stanovanja nije nepoznata u prirodi. To je vidljivo ako zavirimo samo u jedno drvo „od podruma do krova“ gdje nalazimo brojne stanovnike, stalne i one u prolazu. Osvajanjem novih prostora za svoje bivanje u prirodi, čovjek nehotice narušava sklad čak i kad misli najbolje. Hotel za kukce, jedan je takav pokušaj, da se prirodi vrati djelić duga.

 

NATPISI U CORTENU
Pismoslikarski obrt jedan je od mnogih zaboravljenih i zapostavljenih obrta.

NATPISI U CORTENU NATPISI U CORTENU NATPISI U CORTENU

Dajući mu novo ruho, uz pomoć tehnologije rezanja čelika vodenim mlazom, preciznost i snaga stroja nastojali su mekoćom pisma ublažiti razliku i pokušati nadomjestiti pismoslikarski kist.

 

LABIRINT
U velikim vrtovima-parkovima, vrtlari su se još i u povijesti igrali labirintima.

LABIRINT u parku LABIRINT u parku LABIRINT u parku

Uredno šišani, kao dekoracija ili zabava, danas su pomalo zaboravljeni. Stara tema – novo oblikovanje labirinta u mijenama godišnjih doba poziva na igru, prolazak kroz lelujavu visoku travu kojoj mlade vrbe sa živahno obojenim potpornjima daju dinamiku i poput signalizacije na putu, vode zaigranog šetača do rješenja zagonetnog puta. Taktilni moment nježnih klasova trava kad su u punom cvatu, daje poseban doživljaj.

 

CVJETOVI OD PLEKSIGLASA
U vrtu prepunom cvijeća i tematskih cjelina, instalacija neobične cvjetne gredice od zelenih cvjetova od pleksiglasa, na vitkim stapkama svojom sjajnom bojom daje vedrinu u maglovita panonska jutra, jednako kao i bačenim obojenim sjenama za sunčanih dana.

CVJETOVI OD PLEKSIGLASA CVJETOVI OD PLEKSIGLASA CVJETOVI OD PLEKSIGLASA

Ovi cvjetovi svojim pojednostavljenim oblikom, koji graniči s crtežom djeteta, ne podilaze oponašanju prirode, već su tu poput drage slike koju želite stalno imati sa sobom…

 

RIBICE OD PLEKSIGLASA
Lošinjski akvatorij inspiracija je za sve koji vole more, kako zbog entuzijasta koji spašavaju dupine, tako i zbog bogate pomorske povijesti.

RIBICE OD PLEKSIGLASA

Modre ribice, oblika svedenog na simbol, mogu u oku promatrača biti gigantske sardine ili zaigrani dupini. Njihove, modre sjene za sunčanih dana ili noćna slika osvijetljenih krljušti od pleksiglasa daju živost ne samo ribicama, nego i jednom (ne)običnom ravnom krovu.

 

ZANIMACIJE ZA SPRETNE NOŽICE
Betonski oblutci i prizme uronjene u meku travu oko prirodne male bare. Inspiracija došla u trenu za vrućeg ljetnog dana, instalacija ostaje na radost bosih nogu.

Betonski oblutci i prizme Betonski oblutci i prizme
 

VODA I VATRA
Dva nepomirljiva prirodna elementa, svedena na simbol i čistu formu onoga što jesu: voda je samo mlaz koji neprekidno teče, vatra je samo plamen koji nema ni izvora ni cilja, jednostavno leluja i stremi prema nebu…

VODA I VATRA VODA I VATRA

Čelična polica s dva proreza, uz sakrivenu tehničku stranu statične instalacije, omogućuje vječnu igru dva živa elementa, podsjećajući da ne možemo ni bez jednog od njih.

 

SKULPTURE U PARKU
Premda krajobrazni arhitekti nisu kipari, ipak se u svom radu često susreću s kiparskim elementima.

SKULPTURE U PARKU SKULPTURE U PARKU SKULPTURE U PARKU

Bez obzira je li skulptura odabrana iz ponuđene galerije ili je rađena posebno za određeni projekt, jednom smještena u prostor, ona postaje njegov nedjeljivi dio. Umjetničke instalacije i land-art upravo se temelje na principu umjetnosti izvan galerija koja oplemenjuje život čovjeka i kad ju on izravno ne traži, ali je itekako svjestan svoje potrebe za ukrašavanjem svog prostora.

 

MOST OD CORTENA
Vodeni su elementi bez obzira na njihovu veličinu ili namjenu ukras svakog vrta.

MOST OD CORTENA MOST OD CORTENA

Začarani pogled koji zastane na ljeskavoj površini vode moguć je ako joj možemo doći dovoljno blizu. Terase, mostovi postaju tako elementi koji nadrastaju samo svoju upotrebnu vrijednost. Odabirom materijala, rasvjete i oblikovanja, jedan obični most, najednom postaje skulptura.

 

LAMPE BELVEDERE
U nastojanju da se jednu utilitarnu zadaću, osvjetljenje kružnog toka na ulazu u hotel, preoblikuje u dnevnu i noćnu atrakciju, nastala je skupina modrih periskopa.

LAMPE BELVEDERE LAMPE BELVEDERE

Stooke tube na zelenom otoku, svojevrstan su putokaz i znak.

 

OSTALI ELEMENTI
Nije da bunari i prije nisu imali pokrivala…

OSTALI ELEMENTI OSTALI ELEMENTI

Ovom je starom bunaru vraćena funkcija i pri tome je dobio novo ruho, ogrtač od armaturnih šipki i modernog ekstenzivnog zelenog krova.
Ograda uz baru je primjer dizajna koji svojom nenametljivošću na prvi pogled ne odaje da je bio predmetom nečijeg pomnog promišljanja. Upravo je u tome njegova vrijednost. Uobičajeni materijali, drvo i armaturne šipke od rebrastog čelika, prepuštene su vremenskim uvjetima kako bi korozijom dobili željenu patinu. Elegantna i nježna krivulja drvene ograde zove da se za nju prihvatite, čak i ako vam nije potrebno… A stazica-most vodi vas do jezerca koje je u najvećoj mogućoj mjeri ostavljeno prirodi kakvo je i bilo. Manje je više…

 

Dionaea vrtovi

A most wonderful article
dionaea
dionaea
Dionaea vrtovi
5 stars - "A good seafood place." Great service.