BIO-JEZERO

Krajobraznim projektom pažnja se usmjerava na estetsku ulogu, ali također i na funkcionalnu u vidu pažljivog odabira autohtone flore i faune kako bi se postigao samoodrživi ekosustav.

Donaea vrtovi
Bio jezero Bio jezero

Jezero se može podijeliti u dvije osnovne zone. Prva se odnosi na dublji dio dok se druga zona odnosi na samoodrživi ekosustav s bujnim vodenim i obalnim biljem. Sadnja biljnog materijala vrši se u košare i/ili vreće od geotekstila, te se koristi poseban supstrat za sadnju biljaka u jezera (supstrat s niskim udjelom topivih elemenata kako bi se umanjila količina anorganskih elemenata).

Bio jezero Bio jezero Bio jezero

Izvedba jezera se planira u širokom iskopu, na tlo se razastire granulirani šljunak kao tamponski sloj, te polaže vodonepropusna barijera EPDM folije. Obala i dno jezera oblažu se nepropusnom geomembranom (EPDM folija 1,1 mm) te se time regulira razina vodenog nivoa.
Kvaliteta vode u jezeru održava se samoreguliranjem putem prirodnog procesa pročišćivanja uz pomoć sačastih filtera u kojima se zadržavaju nečistoće i ostvaruje proces bio-raspada putem bio-filtera.

Upotreba kemijskih sredstava u takvom je sistemu nedozvoljena, odnosno kvaliteta vode bila bi regulirana isključivo aeriranjem i filtriranjem. Sačasti-filteri (BIO-FILTRI) osiguravaju prirodan proces razgradnje organskih elemenata. Količina sačastih-filtera određena je veličinom vodenog dijela. Rezultat upotrebe ovakovog sustava je kristalno čista, pročišćena ‘živa voda’ bez upotrebe ikakvih kemikalija.

Bio jezero

Jezero ima nekoliko cjelina, dublji i plići (skimmerski dio – zona intenzivnijeg pročišćavanja bio-filterima) i zone gdje se pročišćavanje vode vrši isključivo posađenim autohtonim vodenim biljkama. Sačasti-filteri smješteni su u samom jezeru, u skimmerskom dijelu jezera i linijom obale u šljunčanom nasipu.
Pumpe (12V, aeratori) su smještene u samom jezeru te iz tog razloga nije potrebna izvedba postrojenja neposredno uz jezero (kao što je slučaj kod jezera s upotrebom kemijskim sredstava).
Upotrebom sačastih-filtera se uz minimalno održavanje osigurava visoka vizualna i higijenska kvaliteta vode.

 

Dionaea vrtovi

A most wonderful article
dionaea
dionaea
Dionaea vrtovi
5 stars - "A good seafood place." Great service.