Što su krovni vrtovi ili 'zeleni krovovi'? - Dionaea

Što su krovni vrtovi ili ‘zeleni krovovi’?

Zeleni krovovi, odnosno krovni vrtovi imaju ne samo estetsku i ekološku nego i više funkcionalnih uloga u modernoj energetski učinkovitoj gradnji. Zeleni krov i njegovi slojevi djeluju kao toplinska izolacija i smanjuju troškove grijanja i hlađenja. Krovni vrt štiti krov od oštećenja npr. od tuče i predmeta, a štite i od oštećenja uslijed velikih promjena temperature ili UV zračenja te smanjuju vanjsku buku.

Razlikujemo intenzivne i ekstenzivne krovne vrtove

Galopirajućom izgradnjom građevina i zauzimanjem i ono malo preostalih zelenih gradskih površina, vrtovi se polako sele na krovove. Pritom je posve nevažno je li riječ o vrtovima povrh podzemnih ili nadzemnih garaža, atrijskim krovnim vrtovima ili pak vrtovima na terasama ili krovovima nebodera.

Napraviti vrt na terasi ili krovu, zasaditi stabla i grmlje koje će rasti ponad betona, vratiti život u prostor koji je oduzet prirodi..., sve nas to nadahnjuje da svakom krovnom vrtu pristupimo čak s još više entuzijazma nego "običnim", prizemnim vrtovima.
S obzirom na namjenu, izvodimo krovne vrtove prilagođene samo vizualnom užitku ili pak one koji služe kao prostor za boravak i odmor sa svim vrtnim elementima - drvećem, travnjakom, vodenim elementima, stazicama, skulpturama...

Pogledaj više fotografija

Intenzivni krovni vrtovi

Intenzivni krovni vrtovi vizualno mogu biti poput vrtova na tlu, no njihova je izvedba nešto složenija. S obzirom na to da se ne formiraju na prirodnom tlu, potrebno je stvoriti uvjete za normalan rast biljaka.

Zeleni krov mogu činiti nasadi ruža, grmlja, ukrasnih trava, stabala; mogu se izraditi svi željeni vrtni elementi - fontane, jezerca, staze, zidići, pergole... Ovisno o namjeni vrta ili parka, moguće je izgraditi dječje igralište, zasaditi drvored, formirati terase za sunčanje ili boravak.

Već pri građevinskom projektu objekata potrebno je znati kakav krovni vrt želimo, kako bi se statički osigurala nosivost ze željenu debljinu supstrata, a građevinski omogućila njegova postava (rubni zidići krova).

Tako vas uz stanovita građevinska ili financijska ograničenja, samo nedostatak mašte može spriječiti da na krovu izgradite vrt.

Izvedba intenzivnih krovnih vrtova

Ponekad je potrebno koristiti module za nadvišenje kako bi se smanjila količina potrebnog materijala, posebno kad je riječ o teško dostupnim lokacijama ili ako želimo smanjiti opterećenja na krovu. Nakon postave modula koje je potrebno međusobno dobro povezati, slijedi njihova ispuna šljunkom.

Na mjestima predviđenima za sadnju biljaka, gdje je potrebna veća dubina supstrata, umjesto modula postavljaju se drenažno-akumulirajuće PVC kadice (visine 6 cm) koje se ispunjavaju mineralnim supstratom (granulat lave, ekspandirane gline), na koji se polaže filterski geotekstil. Na geotekstil se doprema supstrat, a debljina supstrata ovisi o vrsti biljaka koje želimo zasaditi (primjerice 20-30 cm za nisko grmlje i biljke pokrivače tla, 30-60 cm za veće grmlje).

Nakon dopreme, razastiranja i finog planiranja supstrata (neophodna je posebna mješavina supstrata za intenzivni krovni vrt!), slijedi sadnja biljaka prema projektu. Nakon sadnje se na šljunčanoj površini razastire završni dekorativni sloj šljunka.
Izvedba vrtnih elemenata (vodeni element, staze, terasa) izvodi se nešto kompliciranije nego u običnim vrtovima, i to zbog teže dostupnosti te ograničene visine za konstrukciju.

Ekstenzivni krovni vrt

Ekstenzivni krovni vrtovi raže minimalno održavanje, a ipak pružaju ugodu vrta. Obično se izvode na nedostupnim mjestima ili mjestima koja želimo da su "zelena" i vizualno ugodna, ali ih ne koristimo aktivno.

Zbog ograničene debljine supstrata od 8-12 (15) cm, izbor biljaka koje možemo saditi je sužen. Tako se za ekstenzivne krovne vrtove koriste uglavnom neke od brojnih vrsta sukulenata (najčešće sedumi), livadne trave, začinske biljke ili mahovina.

Održavanje takvih vrtova je jednostavno, nije ih potrebno redovito zalijevati, plijeviti, ni održavati te su najčešće biljke ostavljene na "milost i nemilost" prirodnim uvjetima.

Izvedba ekstenzivnih krovnih vrtova

U gornjoj galeriji možete pogledati faze izvedbe ekstenzivnog krovnog vrta.

Na izvedenu hidroizolaciju polaže se zaštitni geotekstil te se na njega postavljaju drenažno-akumulirajuće kadice od stiropora. Na kadice se zatim polaže filterski geotekstil i doprema posebno pripremljena mješavina supstrata za sadnju biljaka. Supstrat se najčešće doprema u velikim vrećama (tzv. big bag), koje se na krov zbog teže dostupnosti podižu kranskom dizalicom. Za ekstenzivni krovni vrt dovoljan je sloj od 8-12 cm supstrata u slegnutom stanju.

Uz rubove krova najčešće se formira pojas šljunka, odijeljen od supstrata geotekstilom. Nakon planiranja supstrata slijedi sadnja biljaka, u ovom slučaju nekoliko različitih vrsta seduma (Sedum sp.). Biljke se sade prema projektu, a količina biljaka po četvornom metru ovisi o veličini sadnica te željenom efektu (preporučujemo 25-35 kom/m2).

U prvih nekoliko mjeseci nakon sadnje potrebno je povremeno zaliti biljke, dok kasnije zalijevanje nije nužno.

Privatni krovni vrtovi

Ekstenzivni zeleni krov traži minimalno održavanje, a ipak pruža ugodu vrta. Obično se izvodi na nedostupnim mjestima ili mjestima koja želimo da su “zelena” i vizualno ugodna, ali ih ne koristimo aktivno.

Zbog ograničene debljine supstrata od 8-12 (15) cm, izbor biljaka koje možemo saditi je sužen. Tako se za ekstenzivne krovne vrtove koriste uglavnom neke od brojnih vrsta sukulenata (najčešće sedumi), livadne trave, začinske biljke ili mahovina.

Održavanje takvih vrtova je jednostavno, nije ih potrebno redovito zalijevati, plijeviti, ni održavati te su najčešće biljke ostavljene na “milost i nemilost” prirodnim uvjetima.

Više o krovnim vrtovima i našim uslugama saznaj na https://www.dionaea.hr/usluge/

Ostale novosti