INTENZIVNI KROVNI VRTOVI


Intenzivni krovni vrtovi vizualno mogu biti poput vrtova na tlu, no njihova je izvedba nešto složenija.

Dionaea vrtovi
INTENZIVNI KROVNI VRTOVI IZVEDBA INTENZIVNIH KROVNIH VRTOVA

S obzirom na to da se ne formiraju na prirodnom tlu, potrebno je stvoriti uvjete za normalan rast biljaka.
Na krovu tako mogu rasti ruže, grmlje, ukrasne trave, stabla. Mogu se izraditi svi željeni vrtni elementi – fontane, jezerca, staze, zidići, pergole… Ovisno o namjeni vrta ili parka, moguće je izgraditi dječje igralište, zasaditi drvored, formirati terase za sunčanje ili boravak.
Već pri građevinskom projektu objekata potrebno je znati kakav krovni vrt želimo kako bi se statički osigurala nosivost za željenu debljinu supstrata, a građevinski omogućila njegova postava (rubni zidići krova).

Tako vas uz stanovita građevinska ili financijska ograničenja, samo nedostatak mašte može spriječiti da na krovu izgradite vrt.

IZVEDBA INTENZIVNIH KROVNIH VRTOVA

Ponekad je potrebno koristiti module za nadvišenje kako se bi se smanjila količina potrebnog materijala, posebno kad je riječ o teško dostupnim lokacijama ili ukoliko želimo smanjiti opterećenja na krovu.

IZVEDBA INTENZIVNIH KROVNIH VRTOVA IZVEDBA INTENZIVNIH KROVNIH VRTOVA

Nakon postave modula koje je potrebno međusobno dobro povezati, slijedi njihova ispuna šljunkom.

Na mjestima predviđenima za sadnju biljaka, gdje je potrebna veća dubina supstrata, umjesto modula postavljaju se drenažno-akumulirajuće PVC kadice (visine 6 cm) koje se ispunjavaju mineralnim supstratom (granulat lave, ekspandirane gline), na koji se polaže filterski geotekstil. Na geotekstil se doprema supstrat, a debljina supstrata ovisi o vrsti biljaka koje želimo zasaditi (primjerice 20 – 30 cm za nisko grmlje i biljke pokrivače tla, 30 – 60 cm za veće grmlje).

Nakon dopreme, razastiranja i finog planiranja supstrata (neophodna je posebna mješavina supstrata za intenzivni krovni vrt!), slijedi sadnja biljaka prema projektu. Nakon sadnje se na šljunčanoj površini razastire završni dekorativni sloj šljunka.
Izvedba vrtnih elemenata (vodeni element, staze, terasa) izvodi se nešto kompliciranije nego u običnim vrtovima, i to zbog teže dostupnosti te ograničene visine za konstrukciju.

 

Dionaea vrtovi

A most wonderful article
dionaea
dionaea
Dionaea vrtovi
5 stars - "A good seafood place." Great service.

intenzivni krovni vrtovi

krovni vrt

Cilj nam je da svaki projekt bude funkcionalan, inovativan i kreativan. Slušajući naše klijente, zajedno nalazimo rješenje koje će zadovoljiti njihove želje i potrebe i poboljšati kvalitetu života. Kompleksnost izvedbe dodatan nam je poticaj i motivacija, a poštivanje krajobrazne struke glavna vodilja.

uređenje parkova

uređenje parkova

intenzivni krovni vrtovi - Kao profesionalci, smatramo da nosimo i određenu društvenu odgovornost, pri čemu nastojimo biti objektivni posrednici između modernizacije života s jedne, te očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti s druge strane.

Osnovna nam je djelatnost projektiranje, izvođenje i održavanje rezidencijalnih, javnih, poslovnih i privatnih vrtova i parkova.